Αρχική arrow Τοποθεσία
Τοποθεσία - Πληροφορίες για την Περιοχή

Το χωριό Καλάμι

Το χωριό Καλάμι βρίσκεται 15 χλμ ανατολικά των Χανίων, στις νότιες ακτές του κόλπου της Σούδας και κοντά στα Μεγάλα Χωράφια. Έχει απεριόριστη θέα προς το κόλπο και το φρούριο της Σούδας, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία Απτέρα και στα Οθωμανικά φρούρια Ιντζεδίν και Παλαίκαστρο.

Μόλις 500μ. βόρεια του χωριού, σχηματίζεται μια όμορφη παραλία, με βαθειά νερά και στρογγυλά βότσαλα. Στο ανατολικό της άκρο υπάρχει κι ένας μικρός λιμενίσκος με βαρκούλες. Η παραλία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους ντόπιους, ενώ δεν είναι πολύ οργανωμένη. Υπάρχουν μερικές ομπρέλες, αλλά και λίγα αλμυρίκια. Στην ευρύτερη περιοχή και στο χωριό υπάρχουν κάποιες επιλογές για διαμονή και εστίαση.

Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι - Αποκόρωνας Χανιά

Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι - Αποκόρωνας Χανιά

Φρούριο Ιτζεδίν

Το φρούριο Ιτζεδίν, το μοναδικό οθωμανικό φρούριο της Κρήτης, βρίσκεται στο ύψωμα Καλάμι, 15km ανατολικά της πόλης των Χανίων και έχει πανοραμική θέα του κόλπου της σούδας. Κτίστηκε το 1872 από το Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Οθωμανοί διώχνοντας τους Ενετούς έχτισαν Πύργο. Αποτελούσε το κυριότερο αμυντικό έργο του λιμανιού και ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζιζ Ιτζεδίν. Στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν φυλακή πολιτικών κρατουμένων, κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και θανατοποινιτών.

Νησίδα Σούδας

Η Νησίδα Σούδα με τη Φορτέτζα από το Φρούριο Κουλές


Η Σούδα είναι ένα μικρό νησί που στέκει σαν φύλακας στην είσοδο του κόλπου της Σούδας, ένα φυσικό λιμάνι που προστατεύεται από τα υψηλά βουνά στα ανατολικά των Χανίων, στην βορειοανατολική πλευρά του λιμένα των Χανίων. Στο βορειοδυτικό πλευρό του, σε πολύ μικρή απόσταση, το μικρό νησάκι Λέων, σχεδόν στρογγυλό που αναφέρεται στους Βενετσιάνικους χάρτες ως «Νησί των κουνελιών» (Scoglio dei Conigli). Εκεί βρίσκεται και το φρούριο Φορτέτζα.

Αρχαία Απτέρα

Η αρχαία πόλη Άπτερα ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. σε μια πανοραμική θέση που ελέγχει τον κόλπο της Σούδας και γνώρισε την ακμή της στα Ελληνιστικά χρόνια. Εγκαταλείφθηκε τα Αραβικά χρόνια, όταν καταστράφηκε από τους πειρατές.Η πόλη είχε ως επίνεια το Μαράθι και τις σημερινές Καλύβες, σπουδαία λιμάνια που την έκαναν ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Κρήτης, αν όχι το σπουδαιότερο. Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομα της από τις Σειρήνες, όταν αυτές έχασαν τα φτερά τους λόγω της ήττας τους σε ένα μουσικό αγώνα με τις μούσες. Ωστόσο, προφανώς πήρε το όνομα της από την Απτέρα Άρτεμη που λατρευόταν στην περιοχή, όπως φαίνεται κι από τα νομίσματα της πόλης.

Φρούριο Κουλές Άπτερας

Το φρούριο Κουλές κοντά στην Αρχαία Απτέρα, Αποκόρωνας Χανιά

Το φρούριο Κουλές κοντά στην Αρχαία Απτέρα, Αποκόρωνας Χανιά

Το φρούριο Κουλές βρίσκεται 12km ανατολικά των Χανίων, κοντά στη θέση Παλαιόκαστρο, πολύ κοντά στο χωριό Καλάμι και στα ερείπια της Αρχαίας Απτέρας. Το φρούριο κτίστηκε από τους Τούρκους μετά την Κρητική Επανάσταση του 1866, κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος για τον επανέλεγχο της Κρήτης με ένα δίκτυο από οχυρωματικά έργα. Κτίστηκε από τον Τούρκο Χουσεΐν Αβνί Πασά. και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα φρουριακής Αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Το χωριό Καλύβες

Οι Καλύβες είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που βρίσκεται 19 χλμ δυτικά των Χανίων, στη νότια ακτή του κόλπου της Σούδας. Το μικρό αυτό χωριό σχηματίζεται σε μια εύφορη καταπράσινη κοιλάδα, στην οποία εκβάλουν 3 ποταμοί. Το όνομα του χωριού φαίνεται ότι προέρχεται από τις καλύβες που έστηναν οι γεωργοί στα κτήματά τους, για να διανυκτερεύουν το καλοκαίρι.Δίπλα στο χωριό, στην ανατολική του πλευρά, εκβάλουν ο ποταμός Ξιδάς κι ο Μεσοπόταμος. Οι ποταμοί αυτοί έχουν νερό όλο το χρόνο, και σε συνδυασμό με τις πολλές πηγές που αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα, κάνουν το νερό της αρκετά παγωμένο. Στην έξοδο του ποταμού Κυλιάρη, 1 χλμ βόρεια των Καλυβών βρίσκεται η ήρεμη παραλία Κυανή Ακτή ή Γλάρος. Είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με ρηχά νερά που προσφέρει επιλογές για όλα τα γούστα. Δεν είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη, αν και είναι μια πολύ καλή επιλογή για κολύμπι.

Αλμυρίδα

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από τις Καλύβες βρίσκεται η Αλμυρίδα, ένα χωριό με επίσης όμορφη παραλία κατά μήκος της οποίας βρίσκονται αρκετές ταβέρνες.

 

info@kalami-villas.gr